Verificare compatibilitate Windows 11

Care sunt cerințele de sistem pentru Windows 11?

Dacă vrei să faci o instalare pe curat sau un upgrade la Windows 11 pentru calculatorul sau dispozitivul tău, există o serie de cerințe de sistem pe care trebuie să le îndeplinească. Conform informațiilor disponibile de la Microsoft, cerințele minime pentru Windows 11 sunt:

  • Procesor: 1 Gigahertz (GHz) sau mai rapid, cu două sau mai multe nuclee pe un procesor 64-bit compatibil sau pe un System on a Chip (SoC)
  • RAM: 4 Gigabytes (GB)
  • Stocare: 64 GB sau o unitate de stocare mai mare
  • Firmware sistem: UEFI, capabil de Secure Boot
  • TPM: Trusted Platform Module (TPM) versiunea 2.0
  • Placă video: Compatibilă cu DirectX 12 sau mai nou, cu driver WDDM 2.0
  • Ecran: High definition (720p), cu o diagonală de cel puțin 9 inci și 8 biți per canal de culoare

Suplimentar,  ediția Windows 11 Home necesită și o conexiune de internet activă, precum și un cont Microsoft, pentru a putea finaliza instalarea.

În cazul în care calculatorul sau dispozitivul tău îndeplinește aceste cerințe, atunci da, poți instala Windows 11. Însă, pe lângă cerințele obligatorii, unele funcții din Windows 11 au nevoie și de alte lucruri. De exemplu, suportul 5G necesită ca dispozitivul tău să aibă un modem 5G, despărțirea ferestrelor pe ecran în trei coloane necesită o lățime de cel puțin 1920 de pixeli,  Teams are nevoie de o cameră, microfon și boxe, Windows Hello solicită existența unei camere web cu infraroșu sau un cititor de amprentă pentru autentificarea biometrică, iar lista continuă.

Dacă vrei să vezi absolut toate cerințele de sistem pentru toate funcțiile Windows 11, vizitează pagina de Specificații Windows 11.

Windows 11 va fi disponibil drept actualizare gratuită pentru Windows 10. Totuși, după cum ai văzut, există cerințe de sistem foarte stricte pentru calculatorul sau dispozitivul tău. Iată cum verifici dacă poți instala Windows 11:

Verifică dacă PC-ul tău îndeplinește cerințele de sistem pentru Windows 11 folosind PC Health Check (Controlul integrității calculatorului)

Cea mai rapidă și mai ușoară metodă de a obține un răspuns la întrebarea tuturor -  “Este PC-ul meu compatibil cu Windows 11?” este să folosești instrumentul de cerințe de sistem Windows 11 oferit de Microsoft. Compania numește această aplicație PC Health Check sau Controlul integrității calculatorului în limba română. Este o aplicație care îți analizează calculatorul sau dispozitivul și, în câteva secunde, îți spune dacă poți instala Windows 11 pe PC sau dacă poți face upgrade de la Windows 10 la Windows 11.

Începe prin a descărca aplicația PC Health Check și a o instala pe PC-ul tău. După aceea, deschide-o și ar trebui să vezi ceva similar cu captura de ecran de mai jos:În fereastra  Controlul integrității calculatorului, în secțiunea Vă prezentăm Windows 11, apasă pe butonul Căutați acum.

Dacă dispozitivul sau calculatorul tău are componentele hardware (și firmware) necesare pentru Windows 11, aplicația îți spune că  “Acest PC îndeplinește cerințele Windows 11”.

Dacă vrei să vezi toate detaliile, apăsarea pe  “Vedeți toate rezultatele” îți oferă lista cu cerințele de sistem pentru Windows 11 îndeplinite de PC-ul tău.

Apăsarea pe celălalt buton disponibil -  Specificațiile dispozitivului - deschide browserul web implicit și te duce pe pagina în limba engleză “Introducing Windows 11”, unde îți spune doar că PC-ul tău îndeplinește sau nu îndeplinește cerințele pentru Windows 11.

În cazul în care calculatorul sau dispozitivul tău nu îndeplinește cerințele de sistem pentru Windows 11, aplicația  Controlul integrității calculatorului te informează și îți oferă o listă cu lucrurile pe care le poți face sau schimba.

Și în acest caz, dacă vrei să vezi lista completă de cerințe și detalii despre fiecare, poți apăsa pe butonul  “Vedeți toate rezultatele”.

Au fost utile aceste informații? Multumim pentru feedback A aparut o problemă la trimiterea feedback-ului dvs. Vă rugăm sa incercați din nou mai târziu.

Mai ai nevoie de ajutor? Contactează-ne Contactează-ne